A bőrfeltöltők a test bizonyos területein helyreállítják a bőr elveszített teltségét, és ellenőrzött módon pótolják, például az ajak vagy az arc területén. A kollagén csökkenése a finom vonalak és ráncok egyik legnagyobb oka, és a szakértők úgy vélik, hogy a lebomlás 25 év körüli korban kezdődik.

A bőrfeltöltők sokoldalúak, minimálisan invazívak és viszonylag alacsony kockázatúak, ami népszerű választási lehetőség azok számára, akik az öregedés jeleinek csökkentésére törekednek. Nem azonosak az olyan neurotoxinokkal, mint a Botox, és teljesen más módon működnek, de hasonló bőrpanaszok kezelésére alkalmazzák. A töltőanyagokat az FDA (Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) jóváhagyta a következő problémák megoldására javasolja:

  • Szemöldök barázdák
  • Szarkalábak
  • Homlokráncok
  • A szem alatt finom vonalak
  • Akne hegesedés
  • Nasolabialis redők
  • Finom ajkak
  • Öregedő kezek
  • Függőleges ajak vonalak
  • Az arc javítása

 

A bőrfeltöltők típusai

A bőrfeltöltők különféle formákban kaphatók, és különböző összetevőkből készíthetők, különböző célokra. Ezek a leggyakoribb típusok.

Kalcium-hidroxilapatit (CAHA)

A kalcium-hidroxilapatit hasonló egy ásványhoz, és természetesen megtalálható az emberi csontokban. A CaHA töltőanyag potenciálisan alkalmas a vegánok számára, mivel bioszintetikus eljárásokkal készül, és az előállításához nem használnak állatot vagy állati eredetű terméket. Ez nemcsak etikai alapon előnyösebb néhány ember számára, hanem csökkentheti az allergiás reakció esélyét is. A CaHA töltőanyagok arról híresek, hogy biztonságosak, természetes megjelenést eredményeznek, kezdetben rekonstruktív műtéteken használták őket.

Attól függően, hogy teste milyen gyorsan metabolizálja a terméket, a CaHA töltőanyagoknak 12–24 hónapig látható eredményeket kell nyújtaniuk. Gyakran előfordul, hogy az első töltőanyag-eljárás eredményei valamivel kevesebb ideig tartanak, mint a későbbi eljárások, de a szakember képes lesz pontos becslést adni a bőr állapota, életstílusa és egyéb tényezők alapján.

Hialuronsav (HA)

A hialuronsav a leggyakoribb töltőanyag-típus, amely természetesen megtalálható a testben olyan területeken, mint az ízületek, a bőr és még a szemgolyók is.

A hialuronsav töltőanyagok rendkívül sokoldalúak. Finom vonalakra és ráncokra alkalmazhatók az arc legtöbb területén (beleértve a szarkalábakat, a mosolyvonalakat és az aggodalom vonalakat is), és számos bőrpanasz kezelésére is alkalmazhatók, mint például a hegesedés egyes típusai és az ajkak kezelése.

Az anyagot széles körben használják az orvosi szakmában, és ugyanazt a terméket fecskendezik az ízületi gyulladásban szenvedők ízületeibe. A szervezet természetes módon termeli a hialuronsavat, de a töltőanyagként injektált készítményeket kivonják és feldolgozzák, mielőtt kozmetikai célokra használnának fel őket. A legtöbb hialuronsav töltőanyagot a lidocain zsibbadó anyagával is infundálják, amely segít minimalizálni az injekciós eljárás okozta kellemetlenségeket, valamint csökkenti a fájdalmat utólag. A hialuronsav töltőanyagok eredménye ideiglenes, és általában 6 és 12 hónap között tart.

Poli-L-tejsav (PLLA)

A poli-L-tejsav biológiailag lebontható szintetikus anyag, amely biztonságos a szervezetben. Számos orvostechnikai eszköz készítésére használják, ilyen például az oldható öltés. Kollagénstimulátorként van besorolva, mert az anyag fő feladata, hogy segítse bőrét önállóan a kollagén újjáépítésében. Maga a töltőanyag néhány nap múlva feloldódik, de a megnövekedett kollagéntermelés által generált eredmények több mint két évig is eltarthatnak. A kezelést általában több alkalommal hajtják végre, mert egyetlen kezelés nem lehet elegendő ahhoz, hogy elegendő kollagént stimuláljon a kívánt eredmény eléréséhez. Általában az ajak és mélyebb ráncok esetén alkalmazzák, mint a nevető vonalak és a nasolabialis redők.

Poli(metil-metakrilát) (PMMA)

A Poli(metil-metakrilát) töltőanyagok félig állandó oldatok, amelyeket közepesen mély, mély vonalak, ráncok és barázdák kezelésére használnak.

A PMMA legjelentősebb hátránya más töltőanyagokkal szemben az a kockázat, hogy maga a töltőanyag látható a bőr alatt. Ennek elkerülése érdekében a kezelőorvos valószínűleg kevesebb terméket fog használni az első kezelés során, ami azt jelenti, hogy nem azonnal látható a várt teljes eredményt. Ez egy jó lehetőség azok számára, akik állandó megoldást keresnek az öregedés jeleire, de a folyamat valamivel hosszabb, mint más ideiglenesebb bőrfeltöltők esetében.

Milyenek a bőrfeltöltők?

Az injekciós eljárást általában bőrgyógyászával vagy plasztikai sebészével folytatott konzultációt követően hajtják végre. A konzultáció során felmérik, mely kezelési lehetőségek a legmegfelelőbbek az Ön számára.

Az eljárás során a szakember helyi érzéstelenítőt alkalmazhat az injektálandó területeken. Ha aggódik a fájdalom miatt az eljárás során, konzultációja során beszélje meg ezt a szakemberrel. Ezután a kívánt területtől és eredménytől függően tűvel vagy katéterrel injektálják a bőr alá a töltőanyagot. Az eljárás gyors, néhány esetben zúzódás vagy duzzanat tapasztalható közvetlenül a beavatkozás után, de ez általában néhány nap múlva megszűnik. Az eredmények általában azonnal, de a teljes eredmény néhány nappal az eljárás után válik láthatóvá.

Helyreállítás és mellékhatások

A dermális töltőanyag-injekciókból való felépülés általában egy hétig tart, a duzzanat és a lehetséges zúzódások a két leggyakoribb mellékhatás. Orvosa elmagyarázza az injekció beadásának helyére jellemző esetleges mellékhatásokat, de általában a dermális töltőanyagok biztonságosak és hatékonyak. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint vannak még súlyosabb, de ritkább mellékhatások, például az allergiás reakciók és az injekció beadásának helyén fellépő fertőzések. Lehetséges, hogy a töltőanyagok aszimmetrikus eredményt hagynak, de ha tapasztalt, képesítéssel rendelkező plasztikai sebész vagy bőrgyógyász adja be őket, akkor ezek a kockázatok minimálisak. Összességében a töltőanyagok alkalmazása népszerű és hatékony módja a fiatalos megjelenés megőrzésének.