A mezoterápia olyan eljárás, amely vitaminok, enzimek, hormonok és növényi kivonatok injekcióit alkalmazza a bőr megfiatalítására és feszesítésére, valamint a felesleges zsír eltávolítására. Michel Pistor francia orvos 1952-ben fejlesztette ki a technikát. Eredetileg a fájdalom enyhítésére használták. Az azóta eltelt években népszerűvé vált az Egyesült Államokban és a világ más részein.


Ma a mezoterápiát a következőkre használják:

a zsír eltávolítása olyan területekről, mint a has, a comb, a fenék, a csípő, a láb, a kar és az arc

csökkenti a narancsbőrt

halványítja a ráncokat és a vonalakat

feszesíti a bőrt

újra körvonalazza a testet

halványítja a pigmentált bőrt

hajhullást okozó alopecia kezelésére


A technika nagyon finom tűt használ az injekciók sorozatának beadására a bőr középső rétegébe (mezodermába). A mezoterápia javítja az olyan alapvető problémákat, mint a gyenge keringés és a bőrkárosodást okozó gyulladás.

A mezoterápiában injektált anyagokra nincs szabványos képlet. Az orvosok sokféle megoldást alkalmaznak, többek között:

vényköteles gyógyszerek, például értágítók és antibiotikumok

olyan hormonok, mint a kalcitonin és a tiroxin

olyan enzimek, mint a kollagenáz és a hialuronidáz

gyógynövény kivonatok

vitaminok és ásványi anyagok


Hogyan készüljön fel?

Először találkozik és konzultál az orvossal, hogy megtudja, mire számíthat. Előfordulhat, hogy az eljárás előtt egy hétig el kell kerülnie az aszpirint és más nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket (NSAID). Ezek a fájdalomcsillapítók növelhetik a vérzés és a zúzódások kockázatát a mezoterápia során.


Mi történik a kezelés során?

Az ülés során érzéstelenítővel vagy anélkül viszi fel az összetevőt a bőrére a szakember. Egy sor injekciót kap egy speciális rövid tű segítségével. A tűt mechanikus pisztolyhoz lehet csatlakoztatni, hogy sok injekciót adjon be egymás után.

Az injekciókat különböző mélységekben lehet beadni - 1-4 mm-ig a bőrébe - attól függően, hogy milyen állapotban van. Orvosa ferdén helyezi be a tűt a bőrébe. Minden injekció csak kis csepp oldatot tehet a bőrébe.

Valószínűleg több mezoterápiás kezelésre lesz szüksége a kívánt hatás eléréséhez. Arra számíthat, hogy 3-5 alkalommal tér vissza az orvoshoz. Először 7-10 naponként kapja az injekciót. Ha a bőr javulni kezd, a kezeléseket kéthetente vagy havonta egyszer nyújtják ki.


Hogyan hasonlítható össze a zsírleszívással?

A mezoterápia a zsírleszívás nem sebészeti alternatívájának tekinthető a nem kívánt zsír eltávolítására.

A zsírleszívás véglegesen eltávolítja a zsírt olyan területekről, mint a has, a comb és a hát. A kozmetikai sebészek ezt az eljárást úgy hajtják végre, hogy vékony műanyag csövet vezetnek be a bőr apró bemetszésein keresztül, majd sebészeti vákuum segítségével kiszívják a zsírt. A zsírleszívás altatásban történik. Bár a zsírleszívást hatékonynak tartják a zsír végleges eltávolításában, a helyreállítás akár hat hétig is eltarthat. Ezenkívül olyan kockázatokkal is jár, mint az idegek és az erek károsodása, a szabálytalan bőrkontúrok, égési sérülések és fertőzések. És a zsírleszívás drága. 

A mezoterápia nem olyan invazív eljárás, mint a zsírleszívás. Nincsenek bemetszések. A munkamenet költsége sokkal alacsonyabb, mint a zsírleszívásé. A kívánt eredmény eléréséhez azonban szükség lehet 10 vagy több ülésre.

Az injekciós lipolízis egy másik nem invazív kezelés, amely hasonló a mezoterápiához. A „mezoterápia” és „injekciós lipolízis” kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, bár kissé eltérnek egymástól. Az injekciós lipolízis során orvosa foszfatidil-kolint és dezoxikolátot fecskendez a bőr alatti zsírrétegbe, hogy feldarabolja a zsírt. 


Melyek a mellékhatások és a kockázatok?

A mezoterápiát gyakorló emberek szerint a kockázatok minimálisak, ha képzett szakemberhez megy. Átmenetileg előfordulhat enyhe bőrpír vagy duzzanat.


Mivel a mezoterápia nem invazív, sokan azonnal visszatérhetnek a szokásos tevékenységekhez. Másoknak szükségük lehet egy szabadnapra az injekció beadásának helyén jelentkező duzzanat és fájdalom miatt.


Forrás:

https://www.healthline.com/health/mesotherapy#preparation