Az injekciós hialuronsavas bőrfeltöltők hatékonyságát és tartósságát a hyaluronsavat lebontó enzimek is befolyásolják, amelyek a szervezetben természetesen jelen vannak. A hyaluronidáz az egyik ilyen enzim, amely képes lebontani a hialuronsavat.

Ha a bőrfeltöltő anyagot a hialuronidáz bontja le, akkor az injekció hatása rövidülhet és hamarabb eltűnhet. Ez különösen akkor jelent problémát, ha a bőrfeltöltő anyagot nem megfelelően választják ki, vagy ha a kezelést nem megfelelően végzik el. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a gyártók olyan bőrfeltöltő anyagokat fejlesztenek ki, amelyeket nehezebb lebontani a hyaluronidáz segítségével.

Emellett a hyaluronidáz enzim gyógyászati ​​célokra is felhasználható, mint például a hialuronsavas töltőanyagok túlzott mennyiségének vagy a hialuronsavas injekciók nem megfelelő helyre adásának korrekciójára. Ebben az esetben az enzimet egy speciális injekció formájában használják, hogy eltávolítsák vagy csökkentsék a túlzottan feltöltött területet.

Fontos megjegyezni, hogy a hyaluronidáz nemcsak a bőrfeltöltő anyagokat, hanem a természetes hialuronsavat is bontja le a szervezetben. Ezt a hatást a szakembernek figyelembe kell vennie, ha a hialuronidázat terápiás célra alkalmazza, és a kezelést csak orvosi szakember végezheti.