Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav (HA) egy nedvesítő anyagnak nevezett molekula, amelynek fő feladata, hogy ozmotikus hatásával fokozza a hidratáltságot. Technikailag egy olyan molekula, amelyet a test természetes módon termel a szemekben, a bőrben és az ízületekben, hogy elősegítse a nedvesítést. Ezt a test az idő múlásával egyre lassabban termeli. Amint a termelés csökken, hasznos lehet egy kiegészítő alternatíva. Az orvostudományban, az étrend-kiegészítőkben és a kozmetikumokban alkalmazott hialuronsav kakastaréjból származik, vagy a laboratóriumban baktériumok felhasználásával készül.

Hogyan hat a hialuronsav?

A hialuronsav képes a bőr nedvességmegtartó erejét fokozni, a saját súlyának akár az ezerszeresét is képes vízben megkötni.

Pótolja a bőr nedvességét, így a hialuronsav jó bárkinek, bárhol, bármikor. Mivel ez a test természetes része, ez az összetevő az ízületi fájdalom vagy a száraz szem enyhítésének keresésekor is megfelelő.

A hialuronsav előnyei túlmutatnak a hidratáláson. Szerepet játszik a sejtek interakciójában és támogatja a kollagén szintézisét.

Az injekciós, helyi és étrend-kiegészítő hialuronsav közötti különbségek

A hialuronsav különféle formákban kapható, de pusztán azért, mert annyira sokoldalú, még nem jelenti azt, hogy a hialuronsav minden egyes formája egyenlő. A szakemberek a következőket mondják arról, hogy mi különbözteti meg a helyi, injekciós és étrend-kiegészítő hialuronsavat:

Helyi hialuronsav: a helyi HA-t mikronizálni kell (azaz kis méretű molekulává kell alakítani), hogy az behatoljon a bőrbe, behúzódjon és megtartsa a nedvességet. A helyi hialuronsav úgy működik, hogy nedvességet vonz be a bőrbe és duzzasztja azt. A hialuronsav annyira népszerű helyi összetevővé vált, hogy számos gyógyszertári termékben megtalálható. Ez a hidratáló alacsony molekulatömege miatt különösen jól működik szérumban vagy lapmaszkban.

Injektálható hialuronsav: Az injektálható hialuronsav erőteljessége, vastagsága és hidrofilitása nagymértékben változhat. Egyes termékek, hihetetlenül könnyűek és rengeteg vizet vonzanak az injekció beadását követő 48 órán belül, míg mások vastagabbak, alacsony hidratálóképességgel. Az injekciós hialuronsav egy gélforma, amelyet közvetlenül a dermisbe injektálnak. A gél egyedül hat a finom vonalak feltöltésére és a térfogat helyreállítására, másodlagosan egy vizet is bevonz a területre. A hialuronsav-alapú töltőanyag jó választás azok számára, akiknek jobban láthatóak a finom ráncok vagy volumenpótlást szeretnének, és azonnali fiatalos kinézetet.

Étrend-kiegészítő hialuronsav: Bár fogyasztható a hialuronsav étrend-kiegészítő formában, nem biztos, hogy olyan előnyös, mint a helyi és injekciós társaik.

Mikor kell használni a hialuronsavat?

A bőrgyógyászok szerint az a legmegfelelőbb idő, amikor el kell kezdeni a hialuronsav alkalmazását, amikor a bőrének több nedvességre van szüksége. Húszas éveinkben kezdjük elveszteni a hialuronsavat a dermisben, valamint az öregedés, sűrű elfoglaltságok és időnként alacsony vízbevitel miatt nincs jobb idő a kezdéshez, mint most, életkorától függetlenül.

A legjobb eredmény érdekében hidratáló krémmel kell kombinálni. A hidratálóknak két tulajdonságra van szükségük a megfelelő működéshez: nedvesítő képességekre (például hialuronsav) és hajlamra elzárni a nedvességet a bőrbe.

Kinek a legjobb a hialuronsav?

Ha a bőre felülete zsíros, száraz, érzékeny, kombinált, vagy ha a kettő között van, a hialuronsav az Ön számára alkalmas. Hasznos azoknak a tinédzser korúaknak, akiknek pattanásos a bőrük, a 20 év körülieknek a bőr nedvességének változásakor előnyös, a 30 éves vagy annál idősebbek számára a bőr finom vonalainak kisimítására alkalmas.

Bizonyos embereknek valamivel nagyobb szüksége lehet a hialuronsav-termékekre, például akik számára a könnyű testápolók nem elegendőek a hidratálásra. Az érzékeny bőrűek is jól érezhetik magukat, ha bőrüket néhány nedvességzáró termékkel kezelik. A vörösnek és puffadtnak látszó, hámlásra hajlamos bőr szintén profitálhat a hialuronsav alapú termékekből.

A hialuronsav használata

Mivel a bőr a test legnagyobb szerve, nem csoda, hogy a hialuronsavat gyakran használják más bőrápolási termékekben. Egy jó bőrápoló program kiegyensúlyozott étrendet igényel annak kiegészítésére. A test természetes ritmusát támogassuk jó étrenddel, amely tartalmaz leveles zöldségeket, gyümölcsöket és sovány húsokat, valamint egy bőrápolási rutint, amely építi a sejtek egészségét.