A hajhullás és a hajritkulás minden nemnél gyakori probléma. Körülbelül 50 millió férfi és 30 millió nő szenved a problémától, mely különösen gyakori 50 éves kor után vagy stressz következtében. Több száz különféle hajhullás kezelés létezik, amelyek megbízhatósága és sikere változó. Egyes kezelések sokkal szilárdabb tudományos alapokon nyugszanak, mint mások.

Az egyik ilyen kezelés a vérlemezkében gazdag plazma (PRP). A PRP (Platelet Rich Plasma: thrombocyta-dús plazma) egy olyan anyag, amelyet a paciens saját véréből vonnak ki, és a fejbőrbe fecskendeznek. Az eljárás állítólag segíthet a testi szövetek gyógyításában, beleértve a tüszőket is, amelyekből a szőrszálak nőnek.

A plazma a teljes vér folyékony része. Nagyrészt vízből és fehérjékből áll, és táptalajt biztosít a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számára a szervezetben való keringéshez. A vérlemezkék, más néven trombociták, olyan vérsejtek, amelyek vérrögképződést és egyéb szükséges növekedési gyógyító funkciókat okoznak.


A vérlemezkék aktiválása kulcsszerepet játszik a szervezet természetes gyógyulási folyamatában.

A PRP-t egy centrifugaszerű mechanizmus segítségével vonják ki a vérből, amely el tudja választani az anyagot a vértől, és növeli a gyógyulást elősegítő specifikus fehérjék koncentrációját. Ezáltal a PRP önmagában is használható ínsérülések és osteoarthritis kezelésére.

A kutatások arra utalnak, hogy a PRP injekciók segíthetnek az androgén alopecia (férfi kopaszság) kezelésében.

 

Íme egy áttekintés a PRP-vel és a hajhullással kapcsolatos kutatások ígéretes eredményeiről:

 

Egy 2014-es, 11 androgén alopeciában szenvedő ember bevonásával végzett tanulmány (1) megállapította, hogy ha 2-3 köbcentiméter PRP-t fecskendeznek a fejbőrbe 2 hetente 3 hónapon keresztül, az átlagos tüszők számát 71-ről 93 egységre növelheti. 

Egy 2015-ös tanulmány (2), amelyben 10 ember vett részt, akik 2-3 hetente kaptak PRP injekciót 3 hónapon keresztül, javulást mutattak a szőrszálak számában, a szőrszálak vastagságában és a hajgyökerek erősségében. Ez a tanulmány további támogatást nyújt más PRP-vel és hajhullással kapcsolatos tanulmányok eredményeihez. 

Egy 2019-es tanulmány (3) két embercsoportot hasonlított össze, akik 6 hónapon keresztül különböző hajkezeléseket használtak. Az egyik 20 fős csoport minoxidilt (Rogaine), a másik 20 fős csoport PRP injekciót használt. Harminc ember fejezte be a vizsgálatot, és az eredmények azt mutatták, hogy a PRP sokkal jobban teljesített a hajhullás ellen, mint a Rogaine. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy a vérlemezkék szintje befolyásolhatja a saját plazma hatását a hajhullás ellen. A vérlemezkék alacsonyabb szintje azt jelentheti, hogy a PRP nem olyan hatékony az Ön számára.

A kutatók úgy gondolják, hogy a PRP olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek számos fő funkciót látnak el, amelyekről úgy gondolják, hogy segítik a haj növekedését:

segíti a vér alvadását (4) 

ösztönzi a sejtnövekedést (5)

És van néhány ígéretes kutatás, amely arra utal, hogy a PRP más típusú hajhullás esetén is működhet.


A hajhullás elleni PRP kezelés ígéretes kutatásokat rejt magában. A kutatások nagy részét azonban 40 fős vagy annál kevesebb fős kis csoportokon végezték, így nehéz megmondani, hogy ezek az eredmények mindenki számára működnek-e. Előfordulhat, hogy a saját vérében nincs elég gazdag vérlemezke-koncentráció ahhoz, hogy teljesen hatékony legyen a haj helyreállításában a PRP injekciós terápia révén.

Beszéljen orvosával a vérlemezkék vérvizsgálatáról, és ellenőrizze haja egészségét, hogy megtudja, alkalmas-e a PRP injekciós terápiára.

 

A PRP hajkezelés tartós megoldás?

A kezelések első köre néhány visszatérést igényel a szakemberhez a kezdeti eredmények ellenőrzéséhez. Miután az eredmények elkezdenek megjelenni, évente legalább egyszer utókezelést kell végeznie, hogy fenntartsa az új haj növekedését.

 

A PRP hajkezelés lehetséges mellékhatásai

A PRP-nek van néhány lehetséges mellékhatása az injekciókból és magából az eljárásból eredően, többek között:

érsérülés a fejbőrön

idegsérülés

fertőzés az injekció beadásának helyén

meszesedés vagy hegszövet az injekció beadásának helyén

az eljárás során alkalmazott érzéstelenítés mellékhatásai, például izomfájdalmak, zavartság vagy hólyagszabályozási problémák


Ne feledje, hogy az eredmények mindenkinél eltérőek lesznek az általános egészségi állapot, a vérlemezkeszint és a haj egészsége alapján.

 


Forrás:

(1) Platelet-Rich Plasma in Androgenic Alopecia: Myth or an Effective Tool J Cutan Aesthet Surg. 2014 Apr-Jun; 7(2): 107–110. doi: 10.4103/0974-2077.138352

(2) Efficacy of platelet-rich plasma in treatment of androgenic alopecia Asian J Transfus Sci. 2015 Jul-Dec; 9(2): 159–162. doi: 10.4103/0973-6247.162713

(3) A study to compare the efficacy of platelet-rich plasma and minoxidil therapy for the treatment of androgenetic alopecia

(4) A comparative evaluation of the blood clot, platelet-rich plasma, and platelet-rich fibrin in regeneration of necrotic immature permanent teeth: A clinical study

(5) Platelet-Rich Plasma Derived Growth Factors Contribute to Stem Cell Differentiation in Musculoskeletal Regeneration